Magyar Strandlabda Válogatott Moszkva 2012

FIFA Strandlabdarúgó Világbajnokság 2012

Oszd meg másokkal!

Múlt héten fejeződött be a FIFA Strandlabdarúgó Világbajnokság európai selejtezője Moszkvában, amelynek dunaújvárosi vonatkozása is volt. A nem dunaújvárosi lakos, de a Markó Lajos Városi Kispályás Bajnokságban szereplő Jaksa Péter a magyar válogatott meghatározó játékosaként, míg a dunaújvárosi Mészáros István, játékvezetőként vett részt az eseményen. Nyolc napon keresztül 24 csapat küzdött az első négy hely valamelyikéért, hogy résztvevője lehessen a jövő szeptemberben Tahitin megrendezésre kerülő világbajnokságnak.

A magyar csapat a csoportjában legyőzte az izraeli és a bolgár válogatottat, majd kikapott Olaszországtól. Ez utóbbi vereség nem volt fájó, mert így a csapat Csehország válogatottjával játszhatott a nyolc közé jutásért, míg győzelem esetén Spanyolország következett volna. A magyar csapat nagyszerű játékkal végig fölényesen vezetve verte a cseh válogatottat és bejutott a legjobb nyolc csapat közé. Óriási meglepetésre ez nem sikerült a világbajnoki harmadik Portugáliának, a korábbi világbajnoki döntős Svájcnak és Olaszországnak, valamint szintén az európai elit osztályban játszó Romániának.

Ezt követően két négyes csoportra osztották a csapatokat, ahol a csoportok első két helye Tahiti repülőjegyet ért. Sajnos a Fortuna itt már nem fogta a magyar válogatott kezét, mert a jóval erősebb négyesbe került Ukrajna, Lengyelország és Spanyolország társaságába. Az ukrán válogatott még csak egy utolsó percben lőtt góllal tudott a magyar válogatott fölé kerekedni, de a lengyel és a spanyol csapat már magabiztosan fektette két vállra a fáradt és kissé csalódott magyar válogatottat. A csoportot végül Spanyolország nyerte Ukrajna előtt. A másik csoportot a házigazda Oroszország nyerte, második pedig az a holland válogatott lett, amelyet idén tavasszal egy szentpétervári tornán már legyőzött a magyar válogatott és augusztus 3-án, a Siófoki Nagystrandon felkészülési mérkőzésen a magyar válogatott ellenfele lesz.
Itt kell megjegyezni, hogy július hétvégéin a Siófoki Nagystrandon található 1000 ülőhellyel rendelkező BEACH ARENA-ban zajlik a magyar első osztályú strandlabdarúgó bajnokság. Az elődöntőkre és a döntőre pedig augusztus 3-án illetve 4-én kerül sor.

Ahogy az elmúlt hat év nagy nemzetközi versenyein, így Moszkvában is Mészáros István képviselte hazánkat játékvezetőként. A korábban két világbajnoki döntőt is vezető spori számos rangos feladatot kapott Moszkvában, amelyeket közmegelégedésre látott el. Vezetett mérkőzést többek között a világbajnok Oroszországnak, a portugál, a román, az ukrán válogatottnak. De ő kapott megbízást az egyenes kieséses szakaszban az olasz-spanyol rangadóra (nem sikerült a visszavágás az olaszoknak, Moszkvában is a spanyolok nyertek), valamint ő vezette az utolsó csoportkör holland-beorusz ki-ki mérkőzését, ahol a győztes jutalma Tahiti részvétel lett.

A továbbiakban Jaksa Péterre a hazai pontvadászat mellett júliusban, Linzben megrendezésre kerülő a Négy Nemzet Tornája, valamint a korábban említett holland felkészülési mérkőzés vár, míg Mészáros István a magyar bajnokság befejeződése után augusztus végén az EuroLiga döntőjére (az Európa Bajnokság megfelelője strandlabdarúgásban), Hágába kapott meghívást.
Azonban Dunaújváros sem marad strandfoci nélkül. Július 21-én a Szalki szigeten (szabadstrandon) az évek óta sikeresen zajló strandfoci tornák folytatásaként kerül megrendezésre nyolc csapat részvételével a „Szalki Srandfoci Kupa".