Dunaújváros PASE elnökségi beszéd

A cél: a dunaújvárosi labdarúgás visszakerüljön a futball térképére

Oszd meg másokkal!
A cél: a dunaújvárosi labdarúgás visszakerüljön a futball térképére

Újjáalakul, átszerveződik a dunaújvárosi labdarúgás. A tavalyi szezonban a másodosztálytól búcsúzó labdarúgócsapatnál már a tél végén megkezdődött egy folyamat, amely a nyáron új fázisába lépett. A változásokról Dobos Barna sportigazgatóval és Karmacsi Tamás ügyvezető-helyettessel beszélgettem.

Mindenképpen szeretnénk népszerűsíteni a helyi labdarúgást, illetve egészen pontosan az a célunk, hogy régi fényében ragyogjon a dunaújvárosi foci. — mondja Karmacsi Tamás. — Éppen ezért most egy új akcióval igyekszünk a labdarúgó-stadionba csábítani a sportág szerelmeseit. Egyfajta támogatásként, ajándékként megcélozzuk a nagyfoglalkoztatókat és az iskolákat, és ingyen belépőjegyet kínálunk a részükre. Elsőként — Várkonyi Zsolt PR-főosztályvezetővel történt eredményes együttműködés jóvoltából — az ISD Dunaferr Zrt. munkavállalóinak juttatunk száz darab belépőjegyet, amelyet Csapó Tamástól, a Dunaferr Ifjúsági Szervezet elnökétől igényelhetnek az érdeklődők. Ezzel lehetővé szeretnénk tenni, hogy akár egyedül, akár családostól látogassanak ki a dolgozók a mérkőzéseinkre, és hasznosan, kellemesen töltsék el szabadidejüket, miközben a városi csapatnak szurkolnak.

  • A csapat, a klub újjászervezése a télen kezdődött. Hol tart most ez a folyamat?

Az egyesület idén januárban került a jelenlegi vezetőség irányítása alá, és legfontosabb célként a dunaújvárosi futball megmentését tűzte ki. Első lépésként az utánpótlás helyzetét igyekeztünk rendezni, hiszen az ifjúság a jövő záloga. Sikerült a városban több helyütt működő csapatokat az egyesületünkben összefogni, s a Dunaújvárosi Városi Sportiskolától átvettük a 13, illetve a 15 éves korosztályt is, így teljessé válik az utánpótlásunk — mondja Dobos Barna, sportigazgató. — Jelenleg a felnőttcsapatunkon kívül működtetünk egy második számú csapatot, aztán az U19-től egészen a legkisebbekig, az óvodásokig minden korosztály megtalálható egyesületünkben (U19, U17, U15, U14, U13, U11, U9, U7). Ráadásul működik a klub berkein belül a női szakág és az öregfiúk csapata is. Elmondhatjuk, hogy már több mint kétszáz igazolt versenyzőnk van, és örömteli, hogy ez a szám folyamatosan növekszik.

Hosszú távon gondolkodunk. A futball a legnépszerűbb sportág, ezért is fontos számunkra az utánpótlás-nevelés. A sport jótékony hatása, a foci iránti szeretet, a mozgás megkedveltetése, a gyermekek visszacsalogatása a sportpályákra az egész társadalom érdeke — teszi hozzá az ügyvezető-helyettes.

  • A klub kirakatcsapata mégis a felnőttgárda. Milyen célokat fogalmaztak meg velük kapcsolatban?

A felnőttcsapatunk célja, hogy a 2013-2014-es szezonban az egy csoportosra szűkülő NB II. mezőnyében szerepeljen. Már az idei tavasz jobb játékot és eredményeket hozott, a 16 begyűjtött pontunk a tavaszi tabella 11. helyére volt elegendő. A kiesés ellenére eredményes szezont zártunk, és hangsúlyoznám, hogy mindössze hét hónapja dolgozunk, és nem szabad elfelejteni, hogy egy futballklubot nem lehet egyik napról a másikra felépíteni! Ehhez idő, pénz és rengeteg munka kell, a szurkolók részéről pedig türelem és kitartás. Örömmel látom, hogy már ennyi idő alatt is megmozdult valami a városban és jelentkeztek szponzorok, valamint mellénk állt Dunaújváros Megyei Jogú Város önkormányzata is. Mindez optimistává tesz bennünket, és bár szebb rajtra számítottunk, hosszú még a bajnokság és van időnk, hogy megvalósítsuk céljainkat.

  • A nyáron ráadásul rengeteg játékos érkezett.

Így van, közel egy csapatra való labdarúgót igazolt a nyáron a Dunaújváros PASE együttese. Az NB III megnyerésére, a másodosztályú tagság kiharcolására készülő alakulathoz a nyári átigazolási időszakban került a kapus Milinte Árpád, a védelmet erősítendő Farkas Viktor, Köntös Dániel, Szauter István, Villám Balázs, a középpályás sorba Lázár Zsolt és Miskovicz Roger, valamint Sitku Illés, Sóron Tibor, Samuel Ato, Böőr Zoltán és Kocsis Gábor. De ez még csak a kezdet. Vissza szeretnénk kerülni a focitérképre! Ehhez pedig fejlesztésekre is szükség lesz. Pályázati úton el kívánjuk érni, hogy a stadion építése befejeződjék, az egykori vidámpark helyén és Pálhalmán is megvalósuljanak a tervezett műfüves labdarúgópályák, s végső soron kialakuljon egy erős réteg, amely magáénak érzi a helyi labdarúgást, a helyi csapatot. Erre jó példaként szolgál a megyei rivális: a Videoton esete, ahol most látszik beérni a többéves munka.

Kívánom, hogy így legyen!

Forrás: Dunaferr Hetilap