Sportolói Véradás!

Oszd meg másokkal!

Sportolói Véradás! 

(Mátyás Gábor a Dunaferr SE elnöke)

Véradást szervezett a Dunaújvárosi labdarúgó Szövetség Társadalmi Felelősség Bizottsága és a Magyar Vöröskereszt helyi szervezete. Ezúttal a sportolókat célozták meg hívó szavukkal, de természetesen mindenkit örömmel láttak, hiszen nagy szükség van vérre, vérkészítményekre. Felhívásukra sok segítő szándékú ember jelent meg kedden, a Dunaújváros Sportcsarnokban. Megható volt látni a sok lelkes véradót. A véradás fő célja a vérkészletek felfrissítése mellett, a figyelem felhívás is volt a véradás fontosságára, hiszen egy véradó akár három ember életét is megmentheti. A szervezők elmondták, hogy nem egyszeri alkalomról volt szó és a jövőben is terveznek hasonló megmozdulást.Tóth Imre (Társadalmi Felelősség Bizottsága): Véradás szempontjából, nehéz időszak a nyári szabadságolások időszaka. Ezért is gondoltunk arra, hogy most szervezzük meg az akciót. Szerencsére nem csak mi gondoltuk komolyan, hanem a rajtunk kívül nagyon sokan. Ezért ezúton is minden véradónak köszönetet mondok!

Kovács JózsefKovács József (a Steelworkers csapatvezetője): A DLSZ Társadalmi Felelősségvállalás Bizottsága ismételten megmutatta szükségességét ezen a valóban nemes célért tett erőfeszítéseivel. A DLSZ felhívására csatlakoztam a Sportolói véradás programhoz. Mondanom sem kell, hogy mennyire fontos a véradás, hiszen több mint 400 ezer rászoruló várja az akár életet is mentő vért, vérkészítményeket. Ezen a napon azonban a legtöbbet magamon segítettem, az általam leadott vért gondosan ellenőrzik, ez azt jelenti számomra, hogy rendszeresen ellenőrzik az egészségi állapotomat. A véradás után sokkal jobb lett a közérzetem, és mint ahogy dr. Barna T. Katalin doktornő felhívta a figyelmemet, a vérnyomásom is csökkent! Köszönöm, hogy részt vehettem a mai programon!

Feth KatalinFeth Katalin a duanújvárosi Vöröskereszt vezetője: Az igényekhez igazodva mindig próbálunk olyan helyszíneket keresni, ahol a lehető legtöbb embert tudjuk megszólítani. Innen jött az ötlet, hogy számukra szervezzünk véradást – árulta el Fetth Katalin, a Magyar Vöröskereszt helyi vezetője. Mint mondta, éves szinten 5500 donorra van szükség területi szinten. Havonta tehát körülbelül 500 embernek kellene vért adnia a biztonságos vérellátás érdekében. Nyáron megnövekszik a balesetek száma, ezáltal több vér szükséges, ugyanakkor sokan vannak szabadságon, így kevesebben mennek el vért adni. A helyi vezető szerint ezért is fontos ebben az időszakban az ilyen plusz véradások szervezése.

 Sportolói Véradás 2014 DLSZ

SPORTOLÓI VÉRADÁS!

A Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség, Társadalmi Felelősségvállalás Bizottsága véradást szervez. Az akciót támogatja Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata. Az akció védnöke: Cserna Gábor Polgármester.

A Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Szervezetével együttműködésben meghirdetett véradást 2014. július 15-én kedden, a Dunaújváros Sportcsarnok kistermében bonyolítjuk le. Természetesen önkéntes alapon várjuk a jelentkezőket, mégis kérjük a sportszerető lakosságot, a kispályás labdarúgó csapatokat, játékosokat, játékvezetőket, vezetőket és mindenkit, aki segíteni kíván, hogy jöjjön el 11.00 és 15.00 óra között, és nyújtsa a karját, hiszen életeket menthet!

Jakabos Zsuzsa Európa-bajnok, olimpikon úszónő:
"Úgy gondolom, hogy vért adni olyan társadalmi felelősségvállalási forma, amelyet mindenki megtehet, ha egészségesnek érzi magát. Nekünk csak fél óra, de másoknak az életet jelentheti."

Miért van szükség a véradókra?

 • mert a vér semmivel sem pótolható
 • mert évente 400 ezer vérre, vérkészítményre szoruló beteg van
 • mert a vörösvérsejt-koncentrátum legfeljebb 35 napig tárolható
 • mert a folyamatos és kiegyensúlyozott vérellátást a véradók biztosítják
 • mert a 4 millió lehetséges véradóból csupán 250 ezer rendszeres donor van

Fontos tudni, hogy a véradás előtt lehet enni, sőt kell, lehetőleg ne zsíros, nehéz ételt. Nagyon fontos, hogy elegendő folyadékot igyon a véradó.

Ki lehet véradó? (a véradás feltételei):

Véradó bárki lehet, aki egészségesnek érzi magát...

 • elmúlt 18 éves, de még nem töltötte be a 65. életévét
 • testsúlya meghaladja az 50 kg-ot
 • nem vérzékeny
 • nem ájulékony
 • nem szoptató anyuka
 • akinél van társadalombiztosítási (TAJ) és lakcímkártya, illetve fényképes igazolvány (pl.: útlevél, személyi igazolvány, jogosítvány, diákigazolvány)

Kérjük, hogy minél nagyobb számban vegyetek részt a társadalmi felelősségvállalás ezen formájában. Köszönjük a véradóknak az önzetlen segítségnyújtásukat, a szervezésben, lebonyolításban résztvevőknek a munkájukat és mindenkinek köszönjük, akik támogatják akciónkat!

Dunaújváros, 2014. július 4.

Letölthető dokumentum: 
CsatolmányMéret
PDF ikon Sportolói véradás DLSZ 2014220.23 KB