Takarítási Világnap 2023

Esemény ideje: 
2023. szeptember 16. szombat 10:00
Oszd meg másokkal!

A Jót Szívből Dunaújvárosért! és a dunaújvarosi Decathlon Áruhazzal közösen minden évben részt veszünk a nemzetközi szemétszedés napján, a World Cleanup Day nevű eseményen, amikor emberek ezrei gyűjtenek szemetet a világ minden pontján.

A Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség Jót,- Szívből Dunaújvárosért akciócsoportja elsőként csatlakozott és vállal a szervezésben szerepet az áruházzal, hogy idén is közösen, a város lakókival összefogva tisztítsuk meg az Erdei tornapálya környezetét az építési, kommunális és egyéb hulladékoktól, melyet Mi, emberek teszünk oda.

Takarítás világnapja DLSZ 2023

A World Cleanup Day számunkra nem csak arról szól, hogy megtisztítjuk a köztereket az eldobált hulladéktól. A természetben való mozgás jelenti sokunknak az igazi kikapcsolódást, de gyakran a népszerű túraútvonalaink, kedvelt kerékpárutak, csendes horgásztavak partjai mentén elhagyott szeméthegyek rontják el az idilli összképet. Itt a lehetőség, hogy ezen változtassunk!

Várjuk a dunaújvárosi sportszervezetek, iskolai intézmények, vállalkozások és a városlakók csatlakozását a World Cleanup Day eseményünkhöz szeptember 16-án, 10 órától 14 óráig, és tisztítsuk meg együtt környezetünket!

Támogatóink által 1.000 darab Balaton szelettel várjuk a gyerekeket!

Szervezők / partnerek:

 • Decathlon Sportáruház,
 • Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség
 • Dunaújvárosi Önkormányzat
 • Bocskai István Református Oktatási Központ
 • Szabó Magda Tagintézménye
 • Vasvári Pál Általános Iskola
 • Pentelei Waldorf Általános Iskola, Gimnázium és Alapokú Művészeti Iskola
 • Pannon Oktatási Központ
 • Carissa Sportegyesület
 • Dunanett Nonprofit Kft.
 • Pénzes Frigyes 
 • Horváth Attila 
 • Magyar Vöröskereszt Fejér Vármegyei Szervezete Dunaújvárosi kirendeltsége
 • Duna Drink Kft.

„ A takarítás világnapja”

Dunaújváros, 2023. szeptember 16.

Kitakarítottuk az Erdei Tornapályát!

Idén is csatlakozott Dunaújváros a „World Cleanup Day” programhoz, vagyis „A takarítás világnapja” eseményhez. A DECATHLON Dunaújváros Áruház, valamint a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség „Jót Szívből Dunaújvárosért!” szekciója szervezte meg a tavalyi évhez hasonlóan városunkban (az Erdei tornapályán és a kapcsolódó területeken) ezt a nagyszerű megmozdulást.

Az időjárás kimondottan kedvezett az eseménynek, mely nagy sikert aratott, hiszen mintegy nyolcszázan (!) húztak kesztyűt, ragadtak szemeteszsákot és választották ezt a programot szeptember 16-án szombaton, a környezet megóvása érdekében. A lelkes önkéntesek több mint ezer tonna hulladéktól szabadították meg környezetünket. Ugyanakkor a szervezők elmondták, hogy ez a megmozdulás egyúttal az illegális hulladéklerakás elleni küzdelem is.

Németh Kitti Decathlon DLSZ 2023

Németh Kitti (DECATHLON): Hála, büszkeség, összefogás! Ezek szavak jutnak eszembe a hétvégi rendezvényről. Eszméletlen nagy sikernek tartom azt ,hogy egy fenntarthatósági eseménnyel, ennyi embert megtudtunk mozgatni a városban. Hálás vagyok mindenkinek aki eljött erre a napra és segített egy tisztább környezetet teremteni, ahol az emberek szívesebben sportolhatnak a természetben. Valamint hála a partnereinknek a rengeteg segítségért és a hezitálás nélküli együttműködésért. Büszke vagyok a gyerekekre ,akik már ilyen fiatalon tesznek egy jobb jövőért és fontos számukra a fenntarthatóság! Ők már nagyon fiatalon megtapasztalhatják azt, hogy együttes erővel az ember mire is képes, mennyi mindenen tud változtatni a világban, ha akar! Ez a hétvége egy eszméletlen összefogás eredménye. A gördülékeny kooperáció a “Jót szívből Dunaújvárosért” tagjaival és egymás kiegészítése, nagyon jó példa lehet az ilyen típusú együttműködésekre! Az összefogás elengedhetetlen részei voltak továbbá  a Dunaújvárosi Önkormányzat, a Dunanett Nonprofit Kft., az iskolák, egyesületek és civil emberek akik fáradtságot nem kímélve több mint 1 tonna szemetet gyűjtöttek össze az erdőből! Hihetetlen eredmény! 

Egy közös cél és szemlélet dolgozott bennünk: tegyünk együtt a környezetünkért! Fantasztikus, libabőrös élmény volt ez számomra!

Petrás Gábor („Jót szívből Dunaújvárosért!): A kampány célja egyrészről az, hogy minél többen segítsenek a természet megtisztításában, ragadjanak kesztyűt és szemeteszsákot, és gyűjtsenek össze annyi szemetet, amennyit csak tudnak. Másrészről pedig, hogy jobban figyeljünk oda környezetünk tisztaságára. Ezért is indította el a két szervezet tavaly ezt a közös projektet, amelynek keretében az emberek életkörülményeinek javítására törekszenek. Nagyon örülünk, hogy több mint 800 fő vett részt az eseményen, és több mint 1 tonna szeméttől szabadítottuk meg az Erdei sportpályát. Nagyon hálásak vagyunk mindenkinek aki eljött,  jövőre a cél, hogy 3 helyszínen is szeretnénk megrendezni ezt a jótékonysági eseményt és egyben nevelő szándékú programot az iskolás diákok körében.  Támogatóinknak is köszönjük az 1.000 darab Balaton szeletet, melyet a résztvevőknek adtunk a nap végén!

Takarítás világnapja DLSZ

Tóth Imre (CARISSA SE): mindig csatlakozunk az ilyen és ehhez hasonló akciókhoz, akár önkéntesként, vagy mint ezúttal szervezőként. Fontosnak tartom, hogy az eseményről készült fotókat megosszuk, így az akció végére jól látható, hogy milyen sokan teszünk azért, hogy Dunaújváros élhetőbb legyen. Megjegyzem, hogy egyrészt nagyon örvendetes az, hogy egyre többen kapcsolódnak ki a természetben és sokan használják az erdei tornapályát, másrészt az így megnövekedett erdei forgalom jobban meg is terheli ezt a csodálatos területet. Kérek mindenkit, hogy sportolás, kirándulás közben ne hagyjunk magunk után a lábnyomunkon kívül mást az erdőben!

Képek az eseményről: Takarítási Világnap Dunaújváros 2023