Fát a Bölcsődéknek, Fát az Óvodáknak, Fát a Gyermekeknek!

Fát a Bölcsődéknek, Fát az Óvodáknak, Fát a Gyermekeknek!

Esemény ideje: 
2023. október 30. hétfő 08:00
Oszd meg másokkal!

Fát a Bölcsődéknek, Fát az Óvodáknak, Fát a Gyermekeknek!

Csatlakozz

"Fát a Bölcsődéknek, Fát az Óvodáknak, Fát a Gyermekeknek!"

Jót, Szívből - Dunaújvárosért!

Ezzel a hívószóval várjuk azon tàmogatók jelentkezését, akik szívesen részt vennének kezdeményezésünkben. Keress bennünket a Jót, Szívből - Dunaújvárosért oldalunkon, ha te is szeretnél támogatásoddal hozzájárulni ahhoz, hogy minél több árnyékot adó fát telepíthessünk a dunaújvárosi bölcsődék és óvodák udvaraira. Akciónk keretén belül adományládák kerülnek kihelyezésre a kezdeményezésben résztvevőknél, melyek teljes bevételét a fák ültetésére fordítjuk. Természetesen várjuk azon magánszemélyeket is, aki szeretnének támogatást nyújtani a kezdeményezésünkhőz!

A gyerekek nevében is köszönjük a felajánlásokat!

"Fát a Bölcsődéknek, Fát az Óvodáknak, Fát a Gyermekeknek!" Fát ültetni jó! Fát, fákat ültetni óvodákban, bölcsődékben, gyermekek környezetében pedig még jobb, hiszen így elkezdenek kötődni a fákhoz, a lakóhelyükhöz és már korai gyermekkorban egy kicsit tudatosodik bennük a természet szeretete, miközben a faültetési program hatására szinte észrevétlenül erősödnek az apró közösségek.

„Ha néhány gyerek ültet egy-két fát, az talán nem sok mindenen változtat, de ha a Föld gyermekei összefognak, akkor megváltoztathatják a világot.” (Felix Finkbeiner). 

Természetesen a „Jót Szívből Dunaújvárosért!” csapata  fel kívánja hívni a figyelmet a kedvezőtlen klímaváltozás hatásaira is.  A fák megkötik a szén-dioxidot, javítják a talaj és a levegő minőségét, az egyre forróbb nyarakban pedig árnyékot nyújtanak.  Programunk sikeréhez szükséges a támogató környezet.

Fát az óvodáknak, fát a bölcsődéknek

Nagyon örültünk, hogy az óvodák és a bölcsődék azonnal pozitívan álltak a kezdeményezéshez és igaz, hogy az akció a gyermekek főszereplésével szerveződik, de nem jöhetne létre a támogató felnőttek nélkül. Nagyon bízunk a pedagógusok és a szülők segítségében, akár az ültetés, vagy éppen az utógondozás tekintetében. Szakértőket is bevonunk, akik a talajt elemzik, összetételét, vízellátását megvizsgálják, mielőtt a faültetéshez hozzáfognának.  

Fát ültetni viszont nem csak alulról szerveződő kezdeményezések keretében lehetséges. Ezzel a megmozdulással igyekszünk felhívni a figyelmet arra is, hogy legyen több faültetési program, hiszen  „Fát ültetni jó…” Hogy mindez megvalósulhasson, az erkölcsi támogatás mellett anyagi segítségre lesz szükségünk.

Fát a Bölcsődéknek!

Adományládákban, direkt segítségben bízunk.  Amennyiben van lehetőség Önöknél egy gyűjtődoboz kihelyezésére, akkor kérjük, járuljon hozzá. Vagy keressen bennünket!

Segítségeteket előre is köszönjük!

Az adományládák az alábbi helyszíneken találhatóak meg:

 1. Balance Vital Masszázs  - (Dunaújváros, Október 23. tér 12.)
 2. Bronz Kávézó és Lottózó - (Dunaújváros Béke krt. 1. Interspar)
 3. Carissa Virágüzlet - (Dunaújváros, Római krt.1)
 4. Carissa Virágüzlet - (Dunaújváros, Szórád Márton út 32)
 5. Csillag Szolárium - (Dunaújváros, Dózsa György út 11)
 6. Desszertsziget Kft. cukrászda - (Dunaújváros, Március 15. tér 10.)
 7. Dunaújváros Bölcsődék - (vándor láda a bölcsödékben)
 8. Dunaújvárosi️ Óvodák - (vándor láda az óvodákban)
 9. Édes Pizzéria - (Dunaújváros, Thököly Imre u. 1/c)
 10. Édes Presszó és Bumm Pizzéria - (Dunaújváros, Bercsényi Miklós u. 4)
 11. Flamó Glutén-, tej, és hozzáadott cukormentes étterem - (Nagyvenyim, Fő út 8/2)
 12. Fleron Virág - (Dunaújváros, Temető utca 60.)
 13. Gurubi szalon - (Dunaújváros, Balogh Ádám utca 10.)
 14. Helen Doron - (Dunaújváros, Kodály Zoltán utca 2.)
 15. Jakó Cukrászda - (Dunaújváros, Vasmű út 5.)
 16. KGYD Autószerviz - (Dunaújváros, Hosszú sor 71.)
 17. KisZseni Mentális Aritmetikai Iskola Zsenikuckó - (Dunaújváros, Római krt. 32.)
 18. Mé - Szi Frucht Kft. - (Dunaújváros, Március 15 tér 4.)
 19. Nagy Tanya Családi Gazdság - (Dunaújváros Piac)
 20. Pilseni Presszó - (Dunaújváros, Lobogó út 1-2.)
 21. Sunlight Szolárium Stúdió - (Dunaújváros, Szabadság út 2/A)
 22. Széchényi Pékség - (Dunaújváros, Dózsa György út 1/A)
 23. Széchényi Pékség - (Dunaújváros, Magyar út 51.)
 24. Szivárvány Stúdió - (Dunaújváros, Dózsa György út 17)
 25. Tomi Vegyesbolt (Piactéri) - (Dunaújváros, Béke tér 3.)
 26. Zara's Kutyakozmetika - (Dunaújváros, Mátyás király út 4.)

FANTASZTIKUS EREDMÉNY 1.362.670,- 

2023. szeptember 06-án szerdán a Városháza dísztermében a Jót, Szívből- Dunaújvárosért akciócsoport tagjai kinyitották az összegyűjtött 26 darab adományládát és Dr. Eszenyi Zoltán Közjegyző Úr részvételével számolták össze a felajánlott adományokat, valamint a támogatók által befizettett / adományozott összegeket!

Fát az óvodáknak, fát a bölcsődéknek

A feljegyzésben szerepelnek az adományládákban összegyűlt összegek, valamint a támogatói befizetések is. A kézi számlálást követően a pénteki napon az összeszámolt összeget önkénteseink elvitték a Raiffeisen bankba, ahol Takács Eszter a bankfiók vezetője segítségünkre volt.

Az érme- és bankjegy számláló segítségével megerősítést kaptunk a ládák tartalmával kapcsolatosan, és így összesen a 1.362.670,- Forintgyűlt össze a Fát a Bölcsődéknek, Fát az Óvodáknak, Fát a Gyermekeknek! -akció keretében.

A számlálást követően az adományt elhelyeztük a Jót, Szívből -Dunaújvárosért alszámláján, amit maradéktalanul a bölcsődék és óvodák parkosítására és árnyékosítására fordítunk.

Fát az óvodáknak, fát a bölcsődéknek

Ezúton is szeretnénk hálánkat kifejezni minden segítséget nyújtó partnerünknek, támogatónknak és lelkes adományozónknak, akik hozzájárultak jótékonysági akciónkhoz!

A fák ültetése / telepítése az októberi hónap közepén várható!

A jövőre gondoltak és tettek is érte 2023. november 2. csütörötk Napsugár tagóvoda

A DLSZ Jót, Szívből Dunaújvárosért akciócsoportjának a helyi társadalmat eredményesen megmozgató „Fát a Bölcsődéknek, Fát az Óvodáknak, Fát a Gyermekeknek!” elnevezésű jótékonysági terve a megvalósításhoz érkezett. A nyitó eseményen, az első csemeték elültetésénél a Dunaújvárosi Napsugár tagóvodában jártunk.

Nem álmodott, gondosan tervezett

– Az akciócsoportunk tavaly decemberben hozott egy döntést, melynek feladatait ebben az évben hajtottuk végre. A terveink leghangsúlyosabb részét ez a faültetési tervünk képezte. A megvalósításának anyagi fedezetének megteremtéséhez huszonhat adományládát helyeztünk ki a városunk legforgalmasabb kereskedelmi és vendéglátós intézményeiben. Ezek tartalmát szeptember elsején összegyűjtöttük és dr. Eszenyi Zoltán jelenlétében megszámoltuk és elhelyeztük a bankban.

Ültessünk fákat!

– Az elültetni való fákat (negyvenkilenc darabot) a közelmúltban vásároltuk meg. Ezek mellett árnyékolókat is vásároltunk a város bölcsődéi és óvodái részére, amiket a jövő nyár előtti időszakban fogunk fölszereltetni. A mai napon került sor az első fák elültetésére. Ehhez a szükséges szaktudást a DVG Zrt. szakemberei biztosították, akik Mészáros László igazgató irányításával végezték el a számunkra ünnepélyes munkát. Hogy miért ünnepélyes? Mert ez a munka mindig a jövőről szóló, örömteli esemény.

Az átláthatóság

– Ez egy fontos üzenet, hiszen a tevékenységünkben minden forint útját lehet követni. Ebben az esetben is közpénzről beszélünk. Az adományozóknak mindenről el tudunk számolni. 

A hozzáértők munkája

– Nem kevés pénzbe kerültek az elültetésre váró csemeték, ezért nagyon fontos volt, hogy szakemberek végezzék el az ültetési munkát. A DVG Zrt. szakemberei felmérték az igényeket, a helyszínekről talajmintákat vettek és az irányításuknak megfelelő fákat vásároltunk. 

A jólelkű tanácsadó

Mészáros László a Gazdasági Ellátó Szervezet Erdészet és Parkfenntartás vezetője. Erdész és természetvédelmi mérnök, aki elhivatottan állt a projekt mellé. Segítsége és a szakértelme a záloga ennek a nagyon fontos munkának.

– Petrás Gáborék kerestek meg bennünket ezzel a feladattal. Jótékonysági tevékenységről van szó ezért azonnal melléjük álltuk és igyekeztünk a rendelkezésre álló összeget a legjobb tudásunk szerint a cserjékre fordítani. 

Az óvodák és bölcsődék számát tekintve ez a famennyiség jelentősnek mondható?

– Igen. Szerencsére vannak még fák ezeken az udvarokon, de ezeket is megtizedelte a klímaváltozás, az extrém időjárás és a városi légkör ártalmai. Emellett vannak idősebb fák is, amik majd sajnos kivágásra kerülnek. Ezzel együtt is a faültetés mindig jó dolog.

Milyen fajtákat választottatok?

– Elég nehéz a mi szakmánk is, mivel az időjárási körülmények változását nekünk is figyelembe kell vennünk. Az éghajlatváltozás pedig már nem a küszöbön áll, hanem át is lépett rajta. A fajta kiválasztása is elég nehéz dolog, mert mára már elég kevés közül választhatunk, amelyek egyaránt bírják az éghajlatváltozás és a városi környezetet hatásait. Három olyan fajt választottunk ki, amikben bízunk, hogy bírják az említett kemény kihívásokat. Mezei juhart, virágos kőrist és kislevelű hársat, amelyek szárazságtűrőek és a reményeink szerin még sokáig adnak hűs árnyékot a kicsi gyermekeknek. Amennyiben itt jól érzik magukat, ötven-hatvan évig elélhetnek ezen a helyen. 

Kívánnak ezek valamiféle gondozást?

– Mindig azt szoktam mondani, hogy a faültetéssel még nem fejeztük be a munkánkat. Nagyon fontos a szakszerű ültetés, de legalább annyira a gondozás, az öntözés a tápanyagutánpótlás, a metszés, és a károkozókkal szembeni védelem is. Sokáig „kell még fogni a kezüket” míg igazi nagy fa lesz belőlük. Bárhol is ültetünk fákat, a szükséges időszakokban végiglátogatjuk azokat, hogyha kell, gondozásba is vesszük a növényeket. Nyilván nekünk is a szívünk szakad meg, ha a városban ki kell vágni egy fát. Minden esetben megteszünk mindent a megmentésünk érdekében, de azt nem szabad elfelejteni, hogy nekik is van egy átlagos életciklusuk, ami után már nem lesznek képesek továbbra is megállni a helyüket.

Végeredmény 2023. november 8. szerda

Nagy sikerrel zárták a jótékony faültetési akciót

Elkezdték a fák ültetését, így a gyűjtés után már az eredmény is látható a DLSZ "Jót, Szívből – Dunaújvárosért" akciócsoportja jótékonysági kezdeményezésén.

Idén februárban hirdette meg a "Fát a bölcsődéknek, fát az óvodáknak, fát a gyermekeknek!" elnevezésű jótékonysági akcióját a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség (DLSZ) "Jót, Szívből – Dunaújvárosért" akciócsoportja. Az elképzelést tettek követték: a gyűjtés keretében a csoport tagjai összesen huszonhat adományládát helyeztek el Dunaújvárosi több helyszínén, hogy az így befolyt összegből fákat és árnyékolókat vásároljanak a helyi óvodáknak és bölcsődéknek.

Célba ért a jótékony kezdeményezés

Mint azt Petrás Gábortól megtudtuk, összesen 1 millió 600 ezer forintot sikerült az adományládáknak és támogatóiknak köszönhetően összegyűjteniük, s ebből negyvenkilenc fát, illetve tizenhét árnyékolót tudtak vásárolni az intézmények számára. Az első fákat már az előző héten elültették a Napsugár Tagóvodában, míg szerdán délelőtt az Aprók Házában folytatták a munkát. A családias hangulatú eseményen nemcsak az akciócsoport tagjai, hanem a támogatók is jelen voltak, s megtisztelte az eseményt Vida Dóra, a Bölcsődék Igazgatósága Dunaújváros vezetője, Gyenes Éva, a Dunaújvárosi Óvoda intézmény igazgatója, illetve Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester is.

Az ünnepségen az akciócsoport tagjai számoltak be a jótékonysági kezdeményezés sikeréről, majd támogatók, s az intézmények vezetői osztották meg gondolataikat, kiemelve, mennyire örülnek annak, hogy egy ilyen jó ügy mögé állhattak, s lehettek annak kedvezményezettjei. Óriási örömmel nyugtázta a kezdeményezés sikerességét Petrás Gábor, a "Jót, Szívből – Dunaújvárosért" akciócsoport vezetője, aki érdeklődésünkre elárulta, jövő hétre minden intézményben végeznek a fák elültetésével:

– Nagyon nagy szó számunkra, hogy végig tudtuk vinni ezt az akciót. Jár a hála és a köszönet a város lakóinak, mindenkinek, aki ebbe az akcióba egy forintot is beleadott. Huszonhat adománydobozt helyeztünk ki a város különböző pontjaira, s januártól szeptemberig gyűjtöttünk is velük hatszázezer forintot. Ezen kívül voltak vállalatok, cégek, magánszemélyek, akik különböző összegekkel támogatták a jótékonysági akciót, s voltak olyan partnereink, mint a GESZ, amely a faültetésben segített, így nem kellett érte pénzt adni. A legfontosabb, hogy sikerült elültetni ezeket a fákat, amivel a jövőbe is fektettünk. A Napsugár óvodában kezdtük meg a faültetést, ma az Aprók Házában négy fát ültettünk el, s a tervek szerint a jövő héten már minden óvodában és bölcsődében le tudjuk zárni ezt a jótékonysági akciót.

Fát ültetni egy jelkép és gyakorlatilag is jó dolog

Az ST Solár Kft. elsőként csatlakozott a jótékonysági akcióhoz, ami sikerre is jutott. Szabó László operatív igazgatótól ezt is hallottuk: Petrás Gábor fölkeresett bennünket, vázolta a tervüket és mi a lehetőségeinkhez mérten részt vettünk ebben a jó ügyet támogató tevékenységben. A gyerekekre figyelni és segíteni őket, az mindig fontos dolog. Otthon három gyermekünk van, itt egy „kicsivel” több, de nem kellett bemutatni az ő világukat a számomra. Az egy természetes dolog, hogy a felnőttek támogassák őket. Fát ültetni egy jelkép és gyakorlatilag is jó dolog. Csak ennyit tettünk. 

Természetesen nagyon hálás volt a segítségért Gyenes Éva, a Dunaújvárosi Óvoda intézmény igazgatója is, míg Barta Endre alpolgármester azt emelte ki, hogy az akciócsoport idén is megtalálta, mire van leginkább szükség.

Gyenes Éva a Dunaújvárosi Óvoda igazgatója: – Ritka az ilyen nagy adomány, s ezért jár a köszönet a DLSZ akciócsoportjának, hogy most értünk dolgoztak, s az intézményeinket sikerült fásítani és árnyékolókkal felszerelni. Sajnos az óvodáink udvarán is tapasztalható jelenség volt, hogy tavaly, illetve tavalyelőtt a nyár sajnos nem kímélte a fákat. A gyerekeknek lételeme a mozgás, a levegőn tartózkodás, télen és nyáron is kötelező kivinnünk a kicsiket, és az sosem jó, ha nem tudnak árnyékban tartózkodni, hiszen megéghetnek, s különböző bőrbetegségek is elérhetik őket az extrém napsütéstől. Ez a három-négy fa, amit kapott minden intézmény, nagy segítség; ahogy hallottam, ezek gyorsan növő fák, szóval nem kell attól tartanunk, hogy csak húsz év múlva rendelkeznek majd gyönyörű lombkoronával. Igyekeztünk jó helyre tenni őket, játékok, homokozó közelébe, oda, ahol sok időt töltenek a gyerekek, így ezzel is óvni tudjuk őket. Óriási segítség ez nekünk, mert mi nem tudtuk volna ezt megoldani a saját költségvetésünkből, ezért nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki részt vett ebben az akcióban.

Barta Endre, Dunaújváros humán ügyekért felelős alpolgármester: – Egy ilyen folyamat több összetevőből áll, hiszen Petrás Gáborék csapata már hosszú évek óta bizonyítja, hogy sok mindenben lehet rájuk számítani, s ezt nyilván észreveszik a támogatók, partnereik is. Fontos, hogy nem csak kiválasztanak egy célt és azt valahogy megvalósítják, hanem mindig a legnagyobb precizitással teszik, s nyilván minden évben igyekeznek arra is odafigyelni, hogy mire van leginkább szükség. Ez idén is sikerült, hiszen, ahogy az egész világot, Dunaújvárost sem kíméli a klíma változása, s emiatt számos olyan fa pusztult ki, amely korábban nagyon jól érezte magát. Nyilván ezeknek a pótlása városi szinten is megtörténik, de azért óriási segítség nekünk, hogy ezt a közel ötven fát elültetik a bölcsődék és az óvodák udvarán, amelyek árnyékait a gyermekek élvezhetik majd, de nemcsak fákkal, hanem árnyékolókkal is gazdagodtak az intézmények. Nagyon köszönöm az akciócsoportnak, hogy idén is ilyen remek dolgot alkottak, s természetesen minden támogató partnernek, a cégeknek, s mindenkinek, aki hozzájárult ennek az akciónak a sikerességéhez.