Szatmári Ádám a Barcelona FC Stadionja előtt

Barcelonában jártam…

Esemény ideje: 
2016. szeptember 11. vasárnap 18:00
Oszd meg másokkal!

Csodálatos élményekkel és csillogó szemekkel érkezett haza Barcelonából Szatmári Ádám, a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség kis pártfogoltja, a szövetség örökös tagja.

A Duchenne-féle izomsorvadásos betegséggel küzdő 15 éves kisfiú, a jótékonyan összefogó amatőr labdarúgóknak köszönhetően a helyszínen, egészen pontosan a Nou Camp stadionban, Barcelonában tekinthette meg a katalán sztárcsapat legutóbbi bajnoki találkozóját. Ádámot édesanyja és húga Eszter kísérte el a nagy útra, melynek költségeit az V. Akarat Ereje Kupa amatőr kispályás labdarúgó torna bevételeiből fedezte a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség.

Barcelona FC vs Deportivo Alavés

Igaz, hogy a Deportivo Alavés meglepetésre győzni tudott nagyhírű ellenfele otthonában 2:1 arányban, azonban Ádám nem vesztesként távozott a stadionból, hiszen olyan élménnyekel gazdagodott, melyeket soha nem fog felejteni. A barcelonai futball-küldetés után – ezt még Messi sem tudja – Szatmári Ádám már a legelszántabb Barca-drukkerek közé sorolja magát és Katalónia varázsa azóta is ott lebeg a gondolataiban.

Nagyon örülünk, hogy teljesíthettük ennek a remek kisembernek az álmát! Reméljük, hogy a jövőben is tudunk segíteni Ádámnak és családjának!

Szatmári Ádám a Futballárium Étteremben

Büki Péter Barcelona Futballarium étterem tulajdonos

Ez az a dolog amiért érdemes mindezt csinálni: amikor ragyog egy gyermek szeme! Örülünk hogy megkapta Ádám az ajándék DVD-t is és (igaz kalandos úton) a Barca-mezt is. Reméljük, hogy találkozunk még!

Valóra vált Szatmári Ádám álma

A Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség, az Akarat Ereje Kupa és az amatőr sportolók segítségének is köszönhetően életre szóló élményekkel tért haza Barcelonából, a Nou Camp Stadionból a dunaújvárosi Szatmári Ádám.

Egy régóta dédelgetett álma vált valóra Szatmári Ádámnak, aki egy veleszületett kromoszóma betegség miatt hosszú évek óta küzd az őt legyőzni akaró kór ellen. Ő azonban szüleinek, testvérének, barátainak és az amatőr sportolók támogatásának köszönhetően nap, mint nap bizonyítja, hogy óriási akaraterővel a nehézségeken hogyan kell felülemelkedi. Nem véletlen, hogy a Szatmári család a benne rejlő erőnek köszönhetően mára példaképpé vált. Ez pedig arra ösztönöz bennünket, segítő szándékú embereket, hogy ahol lehet, lehetőségeinkhez mérten támogassuk őket. Ennek az összefogásnak az újabb eredménye, hogy a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség és a Társadalmi Felelősségvállalás Bizottsága hatalmas szervezőmunkájának köszönhetően össze tudta gyűjteni azt az összeget, melyből teljesítette Ádám álmát, aki szeptember 11-én, vasárnap, a Nou Camp stadionban édesanyjával és testvérével együtt részt vehetett a Barcelona – Deportivo Alavés összecsapáson.

Szatmári Ádám és Büki Péter

Így élőben láthatta korunk legnagyobb játékosait, Messit, Neymart, Suarezt és a többieket, akik tőle mindössze pár karnyújtásnyira játszottak. Mindezt rengeteg szervezőmunka előzte meg, melyben sokan nyújtottak segítő kezet. A mérkőzés belépőjegyeinek megvásárlását és a kinti tartózkodást – szállás, étkezés - egy Spanyolországban élő család, Büki Péter és felesége, Erika segítette, biztosította, akik további meglepetésekkel várták a Szatmári családot. Szatmári Ildikóék az utazás előtt alaposan felkészültek abból, hogy mit és hogyan tekinthetnek meg Barcelona nevezetességeiből, figyelembe véve minden olyan körülményt, mint például az akadálymentesség, a busz és metró csatlakozások, menetrendek. Hazaérkezve sugároznak a boldogságtól, hiszen rengeteg élménnyel, fotóval, relikviával tértek vissza Dunaújvárosba.

Barcelona kikötője

- A repüléstől nem izgultam – mesélte boldogan Ádám -, hiszen ez nem az első repülőutam volt. Ami azonban érdekes volt, hogy az út fél órával kevesebb lett, mint a szokásos menetidő, ezért hamarabb érkeztünk meg Barcelonába, ahol találkoztunk azzal a bácsival, aki segített nekünk a kinti közlekedésben. Miután elfoglaltuk szállodai szobánkat, elmentünk a Futballáriumba, ahol Büki Péterék nagyon kedvesen vártak bennünket. Ekkor ért az első meglepetés, hiszen átvehettem egy Barcelona mezt és egy aktuális újságot, melyet egy általam nem ismert ott élő sorstársam - nevét elhallgatva - ajándékozott nekem. Ami miatt érdekes volt ez a hely, amely egyébként étterem is, hogy számos ország, csapat, így a Dunaújváros meze, relikviája, sáljai is ki vannak állítva. A legnagyobb izgalommal persze a meccset vártam, ami fantasztikus volt. A stadionhoz vezető úton rendkívüli tömeg volt, de a bejutás nagyon könnyen ment. Összesen 74737 néző várta az összecsapást. Ott elfoglaltam a mozgássérültek számára kijelölt helyet, ahonnan az egész pályát jól beláttam. A Barcelona sajnos vesztett 2-1-re, de ez sem zavart, hiszen mi az ottani „B” közép mögött ültünk, így végig kitűnő volt a hangulat, mely bennünket is magával ragadott. Óriási élmény volt látni kedvenceimet, hiszen a második félidőben Messi is pályára lépett, aki pont arra a kapura támadott, ahol mi ültünk.

A Szatmári családnak volt lehetősége megnézni Barcelona nevezetességeit, így többek között eljutottak a strandra, a La Sagrada Familia-hoz, az állatkertbe, a Camp Nou Múzeumba, ahol számos fotót készítettek többek között a BL serlegekkel a háttérben. Szatmári Ádámmal és családjával barcelonai tartózkodása alatt a magyar étteremben, a Futballáriumban találkozott Dr. Kovács Barnabás barcelonai főkonzul, aki nem érkezett üres kézzel, hiszen felajánlotta a „Magyarok a Barcáért” című film egy példányát, mely Ádám kedvenc focicsapatáról szól.

Barcelona nevezetességei

- Nagyon sokat köszönhetünk a Büki családnak – vette át a szót az édesanya, Ildikó -, hiszen ők biztosítottak számunkra étkezést, ezen kívül megszervezték a szállásunkat, amely közel volt hozzájuk és a Nou Camp Stadionhoz is. Nagyszerű érzés volt, hogy az utazás, vagy a sétáink alatt mindenki segítőkészen fordult felénk. Így a buszokon, a metrón, amelyeken külön hely van kialakítva a mozgássérültek, vagy a babakocsis kismamák számára, de az utcán közlekedőktől is pontos útmutatásokat kaptunk, akik angolul - kortól függetlenül - minden kérdésünkre választ adtak. Történt egy sajnálatos esemény a visszaút előtt, amikor a reptéren valahogy elveszítettük Ádám repülőjegyét, de ott is azonnal tudtak segíteni, és nyomtattak nekünk egy másik beszállókártyát, így még éppen elértük a gépet.

Ádám nagyszerűen érezte magát és természetesen bármikor visszatérne a Nou Camp-ba, hogy győztes mérkőzésen is ünnepelhessen kedvenc csapatával.

Magyarország Főkonzulátusa, Barcelona

A Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség és a Társadalmi Felelősségvállalás Bizottsága, az immár ötödik alkalommal kiírt Akarat Ereje Kupa zászlajára jótékony célnak azt tűzte, hogy a bevételekből, és a támogatásokból befolyt pénzt arra fordítja majd, hogy a súlyos betegséggel küzdő remek kisember, Szatmári Ádám álmát beteljesíti és eljuttatja őt, valamint édesanyját és testvérét Esztert, Barcelonába. A család szeptember 9-én érkezett Katalóniába, Barcelonába ahol, szeptember 11-én, vasárnap, az FC. Barcelona – Deportivo Alavés mérkőzést tekintették meg.

Dr. Kovács Barnabás Barcelona Főkonzula

Szatmári Ádámmal és családjával találkozott barcelonai tartózkodása alatt Dr. Kovács Barnabás, barcelonai főkonzul, aki felajánlotta a „Magyarok a Barcáért” című film egy példányát, mely Ádám kedvenc focicsapatáról szól. A találkozóra Camp Nou Stadion melletti magyar étteremben, a Futballáriumban került sor, akik a család étkeztetésével támogatták kezdeményezést.

Forrásanyag

Fényképek: Szatmári család
Híroldal: Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség
Híroldal: Magyarország Külügyminisztériuma, Barcelona Főkonzulátusa
Riport: Dunaújváros Online, Szárszó Lajos